місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

середу, 29 листопада 2017 р.

ФІЛОСОФ З НАРОДУ


Віртуальна виставка до 295 річниці від дня народження Григорія Сковороди
(1722 – 1794)
«Філософ із народу»
Просвітитель, філософ і поет Григорій Савич Сковорода — один із видатних мислителів історичного минулого нашої держави. Людина універсальних знань і здібностей, палкий захисник інтересів знедоленого народу, він все своє свідоме життя присвятив пошукам істини, боротьбі проти соціальної нерівності.
    Народився Сковорода 3 грудня 1722 р. у с. Чорнухи Лубенського полку на Полтавщині, в сім’ї малоземельного козака.    
    Мета виставки познайомити із літературною та філософською спадщиною Г.С.Сковороди; його утвердженням
як особистості ,що залишила у вітчизняній культурі помітний слід. На виставці представлені твори Григорія Сковороди та літературознавчі матеріали за творчістю філософа.
У своїх філософських ідеях і просвітительській діяльності
Г. Сковорода приділяв головну увагу людині й її суті, суспільству та його поступу.
    Свій високий моральний ідеал Г. Сковорода втілював у власному житті. Для багатьох він був мандрівною академією. Його світогляд відбивав найвищий рівень розвитку суспільної думки в Україні, а життя і послідовність у дотриманні переконань служили прикладом для багатьох сучасників і нащадків.
Помер Сковорода 9 листопада 1794 р. в с. Пан-Іванівці на Харківщині (нині с. Сковородинівка Золочівського р-ну). Неприйнятність і засудження тогочасної дійсності він виразив словами, які заповідав викарбувати на могилі: «Мир ловил меня, но не поймал».
      Видатний український просвітитель, філософ і поет Григорій Сковорода своєю творчою спадщиною і сьогодні залишається разом з народом.




Немає коментарів:

Дописати коментар