місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

середу, 5 серпня 2020 р.

БЕЗСМЕРТНИЙ НОВЕЛІСТ



5 серпня 2020 року увесь літературний світ відзначає 170 –ти річчя від дня народження відомого французького письменника Гі де Мопассана.

Мабуть кожен пам’ятає  себе підлітком  , коли  потай  від дорослих, вночі  читав «Пампушку» та «Любого друга»… На книгах Мопассана виросли цілі покоління читачів, для яких він був і залишається сьогодні одним з найбільш читаних і улюблених французьких авторів.

Народився письменник  в незаможній дворянській родині, на півночі Франції. Дали йому довге ім'я Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан, хоча сам він з дитинства називав себе коротеньким Гі.

Творчість письменника  перепліталася з натуралізмом. Ненаситний в любові, він перетворював більшість жінок в персонажів новел, оповідань і романів. Гі де Мопассан відчував нестримну пристрасть до жінок, мав славу ловеласа, заводив  купу романів і випадкових зв'язків. Любовні пригоди стали основою для левової частки творів. 

Чоловік зумів заробити на літературі цілий статок, і на той час вважався дуже заможним.

 А ще він захоплений мандрівник, що об'їхав Європу і заглянув у найвіддаленіші куточки світу.

Першим літературним наставником письменника був Гюстав Флобер. Саме він вимогливо розбирав і редагував твори молодого Мопассана, не дозволяючи йому друкуватися, поки не була написана новела «Пампушка», яку Флобер назвав шедевром. Цей твір відразу ж став дуже популярним серед читачів.

Після колосального успіху «Пампушки» всього за десять років Мопассан створив всі свої 29 книг.

Він написав за своє життя понад 300 оповідань, Мопассана справедливо називають одним із творців сучасної форми розповіді. Вчилися у нього мистецтву короткої форми О. Генрі і Сомерсет Моем, а його талантом захоплювалися Фрідріх Ніцше, Іван Тургенєв і Лев Толстой. До речі, одним з перших перекладачів Мопассана на російську мову був Лев Толстой .

А чи знали ви, що Мопассан, як і багато інших французькі митців, активно виступав проти зведення Ейфелевої вежі. Проте, коли вежа все ж була побудована, Мопассана стали часто бачити обідаючим в ресторані в середині неї. Свою присутність письменник пояснював так: "Це єдине місце в Парижі, звідки її не видно".

Чоловік , не зважаючи на те, що був ловеласом ,до кінця життя залишався холостяком. Можливо, просто так і не знайшов ту єдину. Гі - автор безлічі висловлювань про дівчат, які перетворилися на афоризми. Одне з них: «Я люблю тільки одну жінку - незнайомку, якої не має в реальності».

Через десятиліття після смерті Гі де Мопассана у французькому виданні «Еклер» з'явилася сенсаційна новина про те, що автор «Милого друга »- батько трьох дітей: двох дівчаток і хлопчика. Сам письменник ніколи не говорив про дітей, та й родичі заперечували факт їх існування. Гі залишив заповіт, в якому майже весь статок перейшов племінниці.

Гі де Мопассан мав погану спадковість. Мама страждала психозами, а молодший брат і зовсім помер в психіатричній клініці. Письменник все життя боявся помутніння розуму, але його це не оминуло. До того ж здоров'я підірвало надмірне розумове напруження, адже він писав не припиняючи.

Гі страждав на головні болі, пізніше і нервові припадки. У 1891 році чоловік спробував покінчити життя самогубством, перерізавши собі горло. Потрапив в психіатричну лікарню, а через два роки помер. Автор, що вмів правдиво і зворушливо писати про любов, не дожив до 43 років.

 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар