місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

вівторок, 16 травня 2017 р.

А НАД СВІТОМ УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА ЦВІТЕ


16 травня  у приміщенні  читальної зали бібліотеки – філії № 3 ЦБС для дорослих відбулася зустріч з майстринями вишивки "Веселкою сплелися кольори на вишиванці, наче доля",присвячена Всеукраїнському дню вишиванки. Цього дня бібліотека розквітла червоно-чорними, синіми барвами традиційних та сучасних українських вишитих сорочок, суконь та рушників. Зустрічала гостей завідувачка бібліотекою Кузьминська О.В.

 Відвідувачі  мали можливість ознайомитися з роботами таких майстринь, як Юлія Правда яка займається вишивкою лише 5 років, але вже набула неабиякої майстерності. Кожна вишита нею сукня чи сорочка має самобутній колорит, кожен орнамент має своє значення. Саме про це була її розповідь на виставці вишиванок. Показала Юлія і свою сімейну реліквію – рушник, вишитий її прапрабабусею.
Вразили  своєю красою і роботи студентів Університету третього віку. Так, Яценко Ганна Василівна надає перевагу вишиванню рушників. Її колекція власноруч вишитих рушників вражає своєю самобутністю. Особливо полюбляє вона вишивати весільні рушники. Діти і внуки майстрині ставали на весільні рушники, вишиті її руками. Ганна Василівна наголосила, що у всьому мистецтві вишивки немає іншого такого предмета, який би концентрував у собі стільки різноманітних символічних значень.
Змогу послухати цікаву розповідь про вишиванку, дізнатися про деякі маловідомі факти, пов’язані з цим ремеслом,  помилуватися барвистими експонатами, відвідувачам виставки запропонувала знана майстриня -  Цабак Катерина Францівна, яка переїхала до нашого міста з Вінниці.
 Наступна майстриня, роботи якої були представлені на виставці – це Ільїна Валентина Миколаївна.  Переглянувши її роботи – рушники, сорочки, розумієш, що дійсно, саме цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.
Цікавою була і розповідь голови спілки філателістів Кременчука Володимира Скляра. Він продемонстрував колекцію марок з вишивками костюмів всіх регіонів України. Також Володимир Скляр продемонстрував старовинні фото українських костюмів.
Кожна з майстринь продемонструвала не тільки свої сучасні роботи, а й вишивки, яким більше ста років.
Працівники МЦКіД  підготували пісні про вишиванку, учениця музичної  школи № 2 Сира Анастасія виконала музичну композицію під акомпанемент бандури.
Всі присутні на виставці  насолодилися  цим чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар