місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

суботу, 24 травня 2014 р.

КОБЗАР ЄДНАЄ УКРАЇНУ

Під такою назвою у бібілотеці  представлена книжкова виставка в рамках святкування 200- річного ювілею Кобзаря. Виставка присвячена Національній премії імені Тараса Шевченка, яка є  найпрестижнішою премією України. 

Премія була заснована 20 травня 1961 Постановою Ради Міністрів України як республіканська премія імені Тараса Шевченка. Згідно з постановою, цією премією нагороджувалися діячі літератури, художнього мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії.

Вперше премія була вручена 9 травня 1962. Першими диплом і звання лауреатів отримали Павло Тичина, Олесь Гончар і Платон Майборода. Грошова премія лауреата в ті часи становила 2500 рублів.

У 1969 році республіканська премія була перейменована в «Державну премію УРСР імені Т. Г. Шевченка». А 22 червня 2000 премії було присвоєно статус найвищої нагороди України згідно з Указом Президента України № 808/2000 з назвою «Національна премія України імені Тараса Шевченка».

Положення про Національну премії України імені Тараса Шевченка

Премія присуджується Указом Президента України. Цією премією нагороджуються громадяни за видатні досягнення в галузі літератури і мистецтва, публіцистики та журналістики і істотний внесок у розвиток культури. Щорічно може присудити не більше десяти Національних премій. Висунення робіт для присудження премії здійснюється з моменту їх публікації протягом останніх п’яти років, але не раніше ніж за півроку до їх висунення.

Твори та роботи на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка представляють Міністерство культури і туризму України, Національна академія наук України, Академія мистецтв України, творчі спілки України та літературно – мистецтвознавчі об’єднання України. Премія може присуджуватися громадянам України, інших держав та особам без громадянства.

Національна премія присуджується авторові чи виконавцеві один раз протягом життя. Їм вручається диплом лауреата премії та Почесний знак лауреата. Величина грошової премії встановлюється щорічно Указом Президента України .

Виставка налічує 3 розділи, де розповідається про історію створення премії, розповіді про лауреатів премії. Окремий розділ виставки, "НАДИХАЛА ЇХ ЗЕМЛЯ ПОЛТАВСЬКА", присвячений нашим землякам, які удостоїлися честі стати лауреатами премії.












Немає коментарів:

Дописати коментар