місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

четвер, 8 січня 2015 р.

НЕЗГАСИМА ЗОРЯ СИМОНЕНКА

8 січня 2015 року Україна відзначає вісімдесятиріччя з дня народження українського поета-шістдесятника, «витязя молодої української поезії» , нашого земляка Василя Симоненка.
Талановитий поет і журналіст за свої 28 років, відміряних долею, встигнув залишити в українській культурі унікальний спадок. 
 Мабуть, немає людини, яка б не знала симоненкових закличних слів із «Лебедів материнства»:

Можна все на світі вибирати, сину, 
Вибрати не можна тільки Батьківщину.

 Мала батьківщина для Симоненка – це Лубенщина, а саме Тарандинці і Біївці, де пройшли дитячі та юнацькі роки митця. У селі Біївці збереглася хата, де народився Василь. А при Тарандинцівській ЗОШ І-ІІІ ступенів діє зразковий літературний музей Василя Симоненка, й школа носить його ім'я.

Василь Андрійович Симоненко народився 8 сiчня 1935 року в глухому поселенні Біївці Лубенського району на Полтавщині в сім'ї колгоспників. Дитинство його, за словами Олеся Гончара, чуло ридання матерів, що божеволіли від горя над фронтовими похоронками. Скупе на ласку було, мінами й снарядами бавилося його дитинство, коли від запізнілих вибухів десь біля степового вогнища ставали інвалідами діти — ці найбезвинніші жертви війни...
 Протягом короткого життя Василь Симоненко написав поезiï, провiдною темою яких є любов до рiдноï землi, вiдповiдальнiсть за ïï долю, новели, пробував створити кiносценарiй зi студентського життя, став автором численних статей, театральних i лiтературних рецензiй, створив три казки для дiтей i дорослих.
 П'ятнадцять рокiв влада забороняла видання творiв Василя Симоненка. З неймовірними труднощами Василевим друзям доводилося "пробивати" у світ кожну його книжку. І все ж завдяки колективним зусиллям читач дістав змогу одержати Симоненкові "Земне тяжіння" (1964 р.), збірку новел "Вино з троянд" (1965 р.), "Поезії" (1966 р.), "Избранная лирика" (1968 р.), "Лебеді материнства" (1981 р.), том вибраних поезій (1985 р.).
 Василевi Симоненковi посмертно присуджено Державну премiю Украïни iменi Т.Г. Шевченка у 1995 р.

У читальному залі бібліотеки до ювілейної дати оформлена книжкова виставка "НЕЗГАСИМА ЗОРЯ СИМОНЕНКА". Кожен, хто відвідує  читальний зал, матиме змогу ознайомитися з виставкою, детальніше дізнатися про життя і долю поета, погортати сторінки книг, поринути у глибочінь поетичних рядків Симоненка, кожен з яких пронизаний любов*ю до життя і до неньки - України. 

  





                 До уваги колег розділи книжкової виставки!










Немає коментарів:

Дописати коментар