місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

понеділок, 13 жовтня 2014 р.

14 ЖОВТНЯ - ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА



14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.). Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст.

 День Покрова, 14 жовтня, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків. Таким чином, Покрова святкується в нас не тільки як релігійне, а й як національне свято.

Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією.З кожним днем зростає інтерес багатьох людей до нашої історії. Знання свого родоводу, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному  житті.

Так, 13 жовтня, непередодні Дня українського козацтва, у бібліотеці для учнів 10 класу ЗОШ № 22, та учнів ПТУ №6 відбулося свято "Мудрість козацької доби". Ведучі Кузьминска О.В. та Кошельнікова О.О. провели короткий екскурс у історію козацтва, повідали про традиції та звичаї українських козаків. Окремо зупинилися на історичній постаті, навколо якої вже більше трьох століть точаться гострі суперечки, схрещуються різні, часто полярні думки. Це гетьман України - Іван Мазепа. 

Хто він? Зрадник чи герой? Що спонукало гетьмана перейти на сторону шведського короля? Ці питання викликали жваву дискусію серед присутніх, кожен мав змогу висловити свою думку. 

Учні уважно переглянули відеофільм про політичну діяльність гетьмана, а також про його останнє, фатальне кохання на схилі літ до юної полтавки Мотрі Кочубей. Ця сторінка  з життя опального гетьмана вельми зацікавила аудиторію.

До уваги присутніх була оформлена книжкова виставка "Моя Україна - колиска козацької волі", де представлена як історична література, щодо доби козацтва, так і художні твори, в яких висвітлюється ця тема.








Шановні колеги! Пропонуємо до уваги розробку книжкової виставки. Маємо надію, що наші ідеї стануть вам у пригоді!











 





Немає коментарів:

Дописати коментар