місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

понеділок, 16 березня 2015 р.

ЮВІЛЕЄВІ ЛІНИ КОСТЕНКО ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

19 березня 2015 року - ювілей відомої української поетеси, лауреата Державної премії імені Т. Шевченка Ліни Василівни Костенко. Їй виповнюється 85.Ця мужня жінка дуже рано зійшла на поетичний Олімп України, звернувши на себе увагу таких видатних майстрів слова, як Олесь Гончар, Андрій Малишко, Максим Рильський та ін. Ліна Костенко належить до плеяди найталоновитіших із плеяди "шістдесятників", які під час хрущовської відлиги сказали своє вагоме "ні" тоталітарному режимові, що впродовж десятків років тримали в оковах покори українське слово.

 Ліна Костенко -глибоко сучасна, глибоко українська поетеса. І сьогодні її зоря сяє гордо і чисто на поетичному небосхилі України.

Костенко Ліна Василівна — українська письменниця, поетеса, “шістдесятниця”. Народилася 19 березня 1930 р. у м. Ржищів на Київщині. Вищу освіту здобувала в Київському педінституті, у Московському літературному інституті (1956 р.). Посіла чільне місце у плеяді “шістдесятників”. Опубліковані перші збірки “Проміння землі” (1957 р.) та “Вітрила” (1958 р.), “Мандрівки серця” (1962 р.) засвідчили величезну літературну обдарованість, самобутність як змістового наповнення, так і стилістики творів, глибину думки, сміливість громадянської позиції поетеси. Згодом, на кілька років, за умов радянської цензури твори Л. Костенко потрапили під заборону через “ідейну нечіткість”, не друкувалися. У 1977 р. після перерви вийшла у світ її книга “Над берегами вічної ріки”, а також “Маруся Чурай” (1979 р.), “Неповторність” (1980 р.), “Сад нетанучих скульптур” (1987 р.), “Вибране” (1989 р.), ін. Багато творів присвячені висвітленню української національної історії,- перу Л. Костенко належать історичні поеми “Берестечко”, “Князь Василько”, “Лютіж”, “Дума про братів Неазовських”, “Скіфська Одіссея”, ін. У 1987 р. удостоєна Шевченківської премії. Має почесні звання: професор Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, почесний доктор Чернівецького, Львівського національних університетів та Київського університету ім. М. Драгоманова. У 1994 р. удостоєна премії ім. Петрарки. У 2010 р. у київському видавництві “А-ба-ба-га-ла-ма-га” був опублікований перший прозовий роман Л. Костенко “Записки українського самашедшого”, що поетеса писала упродовж 10 років, який поєднав стилістику художньої літератури, особистих щоденників і публіцистики. Л. Костенко відмовилась від звання Героя України. Нагороджена Почесною відзнакою Президента України (1992 р.) та Орденом князя Ярослава Муд­рого V ступ. (2000 р.).

До ювілею поетеси бібліотека презентує віртуальну книжкову виставку "Весна у римах Ліни Костенко". Виставка складається з двох розділів:

1-й розділ "Слова, як сонце сходили в мені"знайомить пошановувачів творчості Ліни Костенко з її самобутнім талантом, творчим надбанням поетки. Тут представлені історичні романи "Маруся Чурай"(який відзначений Шевченківською премією) та "Берестечко", поетичні збірки "Триста поезій"- це найповніше вибране поетеси за часів незалежності, "Гіацинтове сонце"- поезії з цієї збірки стали піснями Ольги Богомолець, талановите виконання яких ми чуємо переглядаючи виставку. Знайомить розділ із поемою, де тріумфує стихія людських почуттів "Річка Геракліт", романом "Мадонна перехресть", який присвячений доньці Оксані, і є своєрідним родинним альбомом поетеси. Цікавим для читача стане і перший прозовий роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшого". Він зразу ж став українським бестселером.

"Душа належить людству і епохам"- другий розділ виставки. Розділ знайомить із літературно - публіцистичним твором І. Дзюби "Є поети для епох", містить інформацію про біографію  Ліни Костенко, інтерпретацію її творів, видання в яких аналізується творчий доробок поетеси.



Немає коментарів:

Дописати коментар