місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

середу, 20 травня 2015 р.

ДО ДНЯ СЛОВ*ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ І КУЛЬТУРИ


29 березня 1994 року Кабінет Міністрів України, підтримуючи ініціативу Міністерства культури і Українського комітету славістів, прийняв постанову про проголошення 24 травня Днем слов’янської писемності та культури.

Саме з того часу, щорічно, у день вшанування рівноапостольних  Кирила і Мефодія, Україна , як і всі слов*янські держави, відзначає цю дату.

 Засновниками писемності вважаються святі рівноапостольні брати-просвітителі Кирил та Мефодій, вони здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови, поширювали християнське вчення. Приблизна дата виникнення нашого письмазасвідченням середньовічного ученого Чорноризця Храбра, це сталося 863 року.

 Кирило уклав слов’янську абетку на базі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Було створено дві слов’янські абетки – глаголицю й кирилицю. Одночасно із створенням слов’янської абетки Кирило почав роботу над перекладом давньоболгарською мовою Євангелія, Псалтиря. Місія Кирила і Мефодія та їхніх учнів, як і в цілому їхня двадцятирічна просвітницька діяльність, мала всеслов'янське значення.
Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.
20 травня на абонементі нашої бібліотеки - філії представлена книжкова виставка -екскурс "Від стін печер - до друкованої книги".
На експозиції представлено літературу із фондів бібліотеки,яка висвітлює історичні аспекти внеску братів Кирила та Мефодія в історію освіти, культури слов’янських народів та розвитку писемності.
Переглянувши видання, користувачі бібліотеки можуть більш детально ознайомитися з традиційними та сучасними теоріями, щодо походження як слов*янських мов взагалі, так і української мови.  











Немає коментарів:

Дописати коментар