місія

Місія бібліотеки - бути справжнім інформаційним та культурним центром у мікрорайоні, популяризувати знання, забезпечувати дозвілля мешканців .

середу, 20 лютого 2019 р.

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

До Міжнародного Дня української мови книжкова виставка -роздум«Доки ми живемо українською, доти ми є собою».

Щороку 21 лютого Україна, разом зі світовою спільнотою, відзначає Міжнародний день рідної мови.
Історія цього свята пов’язана з доволі драматичними подіями. Саме 21 лютого 1952 року була жорстоко розстріляна демонстрація захисників бенгальської мови в азійській країні Бангладеш, які вимагали визнання мови банго як державної. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладешу) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників, полеглих за рідну мову.
На пропозицію цієї держави у жовтні 1999 року на 30-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було встановлено відзначення Міжнародного дня рідної мови. Саме ця організація постановила: «щорічно, в усьому світі, в усіх країнах, – великих і малих, – в один і той же день, 21 лютого, починаючи з 2000 року, проходять свята рідної мови». Головне завдання свята – привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми збереження всього розмаїття мов і культур світу. Вперше Міжнародний день рідної мови святкували 21 лютого 2000 року в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року з метою зміцнення державотворчої функції української мови, а також для сприяння вільному розвиткові мов національних меншин. Відтоді це свято стало ще одним днем вшанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.
  Працівники бібліотеки – філії №3  підготували до свята книжкову виставку «Доки ми живемо українською, доти ми є собою», яка  розгорнута на абонементі.
 Виставка складається з трьох розділів:
-Говори українською
-Кохай українською
- Живи українською.
 На виставці представлено розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірок, підручників, навчально-методичних посібників з української мови, авторами яких є провідні українські мовознавці.
 Розділ «Кохай українською»    привертає увагу  підбірками поетичних творів видатних українських поетів, що утверджують рідну мову як творця духовного відродження української нації.
« Живи українською» - це книги сучасних українських письменників,твори яких відображають історичні та сучасні події нашого життя.
Запрошуємо завітати до нашої бібліотеки для перегляду книжково-ілюстративної виставки, присвяченої Міжнародному дню рідної мови







Немає коментарів:

Дописати коментар